top of page
  • Foto van schrijverCéline Malyster

Zo is het om als vrouw te netwerken


Ik heb mezelf nooit als een extreme feministe bestempeld. Los van geslacht, ga ik er gewoon van uit dat het de prestaties zijn die horen te tellen. Resultaten spreken voor zich, wie die dan ook geboekt heeft. 21ste-eeuwse suffragettes blazen de loftrompet over verplichte quota die steeds vaker gelden in politiek en bedrijfsleven. Verplicht meer vrouwen aan de macht? Ik ben tegen! Begrijp me niet verkeerd: ik juich het toe wanneer ik zie dat een vrouw hoge toppen scheert op voorwaarde dat ze daar zit op basis van competenties eerder dan op cupmaat. Quota zijn in mijn ogen een vorm van omgekeerde discriminatie en zijn beledigend. Je wil aangesteld worden omdat ze in je geloven, niet enkel omdat dat voor de 'evenredige verdeling' van het team beter staat.


Hashtag Bosslady

Sinds een aantal jaren mag ik mezelf ondernemer noemen, #bosslady zoals dat dan heet op Instagram. En op het moment dat ik werd gevraagd om te zetelen in de raad van bestuur van een gekende ondernemersorganisatie kreeg mijn ego een stevige boost. "Want een andere onderneemster had afgehaakt en ze zochten vervanging." OnderneemSTER. Moest ik de statistieken rechttrekken dan? Na een goede babbel met de voorzitter - waarbij ik de rollen netjes omdraaide 'wat denkt u dat ik kan bijdragen mijnheer?' - was ik absoluut overtuigd dat ik om de juiste redenen werd gevraagd. Assertiviteit, sterke communicatieskills, creativiteit en structuur, dat hadden ze nodig. Ik accepteerde met trots mijn mandaat. Zo ben ik nu omringd door straffe, jonge ondernemers - ja, en ook onderneemsters - waar in een open, constructieve context alle verhalen, twijfels en bezorgdheden worden gedeeld. Een betere boost voor het vertrouwen en de ondernemersgoesting is er niet!


Bosslady is niet hetzelfde als bitch
Definitie van een #bosslady.


The magic number

Niet overal primeren persoonlijkheid en vaardigheid. In het ondernemerslandschap lopen heel wat alfamannetjes rond. De gesprekken die je op een netwerkevent voert als vrouw verlopen toch net iets anders dan als man. In een verkennende babbel met twee jonge wolven ging het al snel over cijfers: hoeveel omzet draaien jullie, hoeveel mensen heb je in dienst? Gniffelend deed ik me tegoed aan de hartige walking dinner en de zeemzoete complimenten die ze elkaar toe gooiden. En toen werd ik betrokken in het gesprek: "En hoe oud ben jij?" Age is just a number...en als vrouw duidelijk belangrijker dan mijn bedrijfsresultaten. Terwijl ik mensen vaak met verstomming sla wanneer ik mijn curriculum overloop. Een eigen bedrijf, events presenteren, keynotes geven, een eigen online kledinglijn, een sociaal leven onderhouden, veldhockey spelen, de ploeg van mijn zoontje coachen en die fantastische zoon alleen opvoeden. Want ja, ondernemen als moeder is blijkbaar ook een hot topic.

Hij: "Dapper, in deze tijden een eigen bedrijf starten."

Ik: " Goh, bedankt. Het was een logische stap. Jij hebt ook een eigen bedrijf dus jij hebt ook lef."

Hij: "Ik bedoel vooral, zo als alleenstaande mama."

Het ventje moest eens weten... Nergens leer je beter prioritiseren en efficiënt werken dan in het ouderschap. Zou zijn vader hem dat hebben uitgelegd toen hij het familiebedrijf overnam?


Hashtag girlgorilla

Ondanks de fijne analyse van een ondernemer tijdens datzelfde netwerkevent (hij wist te achterhalen waarom ik geen lief heb - ik ben té zelfstandig namelijk), trok ik mijn eigen conclusie: ik moet meer gorilla zijn. Mannen slaan zichzelf op de borst, dragen hun verwezenlijkingen op hun mouw en hun medaille altijd met de blinkende kant naar voor. Pragmatisch en met de voeten vooruit is een vrouw sneller zelfkritisch. Er kan altijd iets beter, anders, meer. Een medaille heeft vanuit vrouwelijk oogpunt ook een keerzijde: successen worden geminimaliseerd, verbeterpunten toegelicht. En dan is er de drang om het steeds beter te doen, je te bewijzen. Wat is de tegenhanger van een alfaman, een gorilla? Een arrogant kreng? Of maken we er #girlgorilla van? Bij deze een oproep aan mijn collega-onderneemsters: sla jezelf op de borst en verkondig trots al je verwezenlijkingen. Een gezin leiden is bovendien ook een mini-onderneming aansturen. Doen wij zomaar eventjes tussendoor.


16 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page