Je kan tegenwoordig geen artikel over rekrutering lezen zonder betoog over de ‘war for talent’. Laat ons hopen dat we in 2019 nieuwe inzichten voorgeschoteld krijgen. Want, om het met een andere boutade te zeggen: “The war for talent is over – and talent won!”. Wie dat intussen niet doorheeft, die is hopeloos te laat.
Millenials versus Gen-Z
De vorige generatie én zeker de generatie die er nu staat aan te komen, heeft een andere kijk op jobs en carrière. De enige echte 'digital natives' komen nu op de arbeidsmarkt. Schoenen zien op Instagram, diezelfde schoenen nog een keer zien op Facebook tijdens de lunchpauze, kiezen, klikken, besteld en 's anderendaags geleverd. Hun leven is een opeenvolging van prikkels en 'on demand' keuzes. Millenials (de huidige dertigers) zoeken continu naar de juiste balans tussen status en vrijheid. Ze floreren in een informeel werkkader, met ruimte voor eigen inbreng en ontwikkelingskansen. Vanuit opportunisme voeden ze 'sharing economie' concepten als Airbnb, Poppy en andere deelplatformen, en tegelijk grijpen ze vanuit nostalgie terug naar authenticiteit en tastbaarheid. Vinylplaten maken een opmars en 'eerlijke' initiatieven zoals 'farm to table' winnen terrein van grote, onpersoonlijke ketens. Met een écht verhaal, een kwinkslag en een aparte merkbeleving eten deze dertigers uit je hand. Voeg daar consequente communicatie aan toe en je krijgt merktrouwe ambassadeurs.
De Post-Millenials of de befaamde Gen-Z zit vol ambitie en ondernemersdrang. Ze staan te popelen om de wereld te veroveren en willen daar goed voor betaald worden. Een diploma wordt triviaal want ze geloven in de kracht van het levenslang leren. Waarom je vastpinnen op één vakgebied als de wereld zoveel meer te bieden heeft. Hun aandacht span is 8 seconden. Interessant of niet? Swipe, klik en weg. In werkcontext absoluut een voordeel want ze slagen er in om snel te filteren en te beslissen. Anderzijds keren ze een job zonder schroom de rug toe zodra het niet meer boeit. En al zeker als de volgende uitdaging meer voordeel oplevert. Ander en beter! Diezelfde snelheid van denken verwachten ze van bedrijven en merken. Ze geloven graag in jouw verhaal, als dat gepaard gaat met content, tempo, vlotheid en humor. In ruil rekenen ze erop dat jij als bedrijf en merk loyaal blijft aan hen én aan jezelf. Als een Post-Millenial zich niet geapprecieerd voelt, dan ben je hem kwijt. Het gaat er niet om dat hij trouw moet zijn aan jouw bedrijf. Wat heb jij te bieden?
Van Jurassic World naar Westworld
Met de traditionele visie op werving en selectie kom je er niet meer. En nee, dat is geen bloederige strijd die gestreden moet worden. Dit is geen zoveelste episode van Jurassic World. Dit is de Nieuwe Wereld, de Realiteit. Dit is Westworld. Customer journeys praten al lang over het belang van de 'awareness', de fase waarin je de wereld er voortdurend aan herinnert dat je meer te bieden hebt dan de rest, dat je een sterk, uniek merk bent en dat ze heel wat missen door geen deel uit te maken van jouw community. 'Klinkt logisch. Da's waar marketing om draait. Toch?' Waarom behandelen we kandidaat-medewerkers niet als klanten? Laat ons de vredespijp roken en niet langer spreken over een oorlog maar wel over 'talent magnetism'. Vergroot je eigen aantrekkingskracht en zorg dat je aan het juiste eind van de magneet staat. Laat je niet misleiden! Het magnetiseren van je bedrijf stopt niet bij het binnenhalen van het juiste talent. In een oogwenk verlies je je strafste medewerkers als de sexiness van je merk intern niet voelbaar is. Employer Branding ligt al jaren op de lippen van velen. De 'micro-influencer' beweging in consumer marketing bewijst dat de grootste overtuigingskracht komt vanuit gedeelde ervaringen van gebruikers. Dat ambassadeurschap wil je als werkgever ook creëren. Zorg dat je medewerkers verliefd worden én blijven op je organisatie. Make love, not war! En zo is de cirkel rond.
High Tech Cupido
HR wordt in veel organisaties beschouwd als de zachte afdeling, een departement waar gevoel, empathie en mensenkennis primeren. Huidige marketingstrategieën teren niet zozeer op magie dan wel op big data. En als andere departementen technologie omarmen, waarom zou dat voor HR anders zijn?
Een voorbeeld uit een andere hoek: media & journalistiek. Van oudsher een sector waar het draait om mensenkennis, een neus voor nieuws en sterke communicatie. The Washington Post onderging onder Jeff Bezos een digitale transformatie. Bezos, CEO van Amazon, kocht deze gekende mediagroep in 2013 en leidde de krant opnieuw naar winst. Ze namen 280 nieuwe journalisten aan en maar liefst 130 ingenieurs. Niet enkel de virtuoze pen van honderden journalisten leiden tot succes. Het analytische patroondenken van de ingenieurs raakt heel wat lezers in hun hart. Zij zijn de echte cupido's. Elke lezer voelt zich persoonlijk aangesproken en de verliefdheid laait weer op.
Die verliefdheid kan vanuit een personeelsdienst bij uitstek worden opgewekt. Retentie-analyses leren je welk type medewerker, met welke achtergrond op welke projecten en dankzij welke ondersteuning het langst trouw blijft. Dat is niet enkel dankbaar materiaal om de relatie te bestendigen, die inzichten moeten vooral ook de ogen van recruiters openen. Vergeet diploma's en vorige jobs. Plaats talent boven ervaring. Zoek naar de juiste match, achterhaal waar die persoon warm van wordt en zorg vervolgens dat hij/zij tot over de oren verliefd wordt op jouw bedrijf. It takes two to tango.
Bron: Huffington Post; Ernst & Young; Vision Critical; Roberta Chinsky Matuson
In opdracht van Callexcell
Comments